Blog o dopatrywaniu się radości w małych rzeczach, bo bez tych małych radości, przecież tych dużych by nie było... ;)


niedziela, 29 września 2013

Sernik "jabłkowa róża"

Hej!


Witajcie niedzielnie!
Przy takim wolnym dniu, oczywiście muszę zabłysnąć (ale jestem nieskromna! hihi!) czymś słodkim...
Ostatnio testuję wiele przepisów z sieci (także Waszych!), na ten sernik natknęłam się na blogu "Szóste niebo". Sernik zachwycił mnie tym cudownym wzorem ułożonym z jabłek w kształcie róży.Ciasto nie jest w sumie trudne, tylko nieco pracochłonne.... Zresztą dla ułatwienia powiem, że  każda z was może wykorzystać własny ulubiony przepis na sernik i tylko ubrać go w takie właśnie misternie ułożone jabłuszka... :)
Podaję przepis na karmelizowane jabłka:

Karmelizowane jabłka:

3-4 duże jabłka
80g masła
1/4 szkl.wody
8 łyżek cukru brązowego
1/2 łyżeczki cynamonu (ewentualnie, jak ktoś lubi)

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki i następnie  w plastry.
Połowę masła rozpuścić, dodać 5 łyżek cukru i cynamon.
Jak cukier się roztopi, dodać wodę, wymieszać i dodać jabłka.
Delikatnie wymieszać, przykryć przykrywką i na minimalnym ogniu trzymać do chwili, aż jabłka lekko zmiękną.Nie mogą się rozpadać!
Wyjąć jabłka z rondla, by obciekły z nadmiaru soku i wystygły.Resztę sosu zachować.
Układać plastry jabłek na  z i m n y m  serniku, formując różę.Najlepiej jest zaczynać od zewnętrznej krawędzi i kierować się do środka.
Do pozostałego w rondlu sosu dodać resztę masła i cukru. Trzymać na ogniu do czasu, aż zrobi się gęsty i przybierze ładny kolor.
Łyżką nakładać karmel pomiędzy jabłka. Schłodzić.
I gotowe!




Tak sernik wyglądał jeszcze przed polaniem sosem:


Mniaaaammmmmmm....


 Trzymajcie się cieplutko!!!
:)))




28 komentarzy:

  1. Zajebi.....no dobra nie będę przeklinać:)Fantastyczny!!!Oczywiście zrobię go.Dorota,ja szaleję z jabłkami,właśnie idę zrobić sesję:)Więć zapraszam do mnie udała mi się tarta z jabłkami.pyszna.Ale już wiem co zrobię za tydzień:)))Dzieki Tobie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to się pośpiesz, bo tarta może zniknąć, zanim ją uwiecznisz na zdjęciach! !!! ;)))))
      Sernik zrobiłam według innego przepisu, tylko te karmelizowane jabłka rąbnęłam z przepisu z bloga "Szóste niebo". Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na sernik, który wychodzi idealnie, także życzę Ci powodzenia!

      Usuń
  2. O jesssuuu!!!Kobieto!!Ależ narobiłaś mi smaka!!Możesz ukroić chociaż kawalątek????????/Blagam!Hihi,,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Została jeszcze połowa!
      Zabieraj!
      Upiekę nowy!!!
      ...a co tam! ;)))

      Usuń
  3. JEJ; PODAM TEN PRZEPIS MOJEJ SIOSTRZE - ONA UWIELBIA TAKIE CUDA!!!!!! JA BYM ZJADLA CALA GORE :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masz słodkości u siebie - mniam ;))
    A jak będziesz następnym razem robić takie słodkości to spróbuj do soku który Ci został po jabłkach wsypać galaretkę CYTRYNOWĄ i wymieszać (w ciepłym).Napisz mi wtedy jak Ci smakowało?
    Uściski i wspaniałego wieczorka niedzielnego .

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie jak dzieło sztuki, aż żal kroić :) Pozdrawiam Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czes´c´ Pie,kna co ty tu znowu napiekl´as´ jak tak dalej pujdzie to otwozysz cukiernie,
    pozdrawia Kalinka.

    OdpowiedzUsuń
  7. No, no kochana... mistrzostwo. Bardzo apetyczne i bardzo śliczne ciasto... Pod wrażeniem jestem dorotko. Ściskam cieplutko, buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwotnie mysłałam, że to róza ułożona z liści:) Śliczne, cudne, kreatywne. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. o niebiosa jesli smakuje tak jak wyglada to musi być to niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda ten Twój różany sernik. Pewnie tak dobrze smakuje jak pięknie wygląda. Ślinka mi leci. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. jeny jakie arcydzielo i ty to upieklas? ja nawet bym o tym nie snila cos takie zrobic
    sama zrobic
    podziwiam takie zdolnosci
    pozdrawiam
    regina

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Dorotko!!!!!!!!!!!
    Wczoraj do Ciebie wpadłam zaglądałam we wszystkie
    kąty ,martwiłam się ,że taka cisza,
    a tu dziś!!!!!!!!!!! masz Ty BABO placek i to jaki ,aż ślinka leci,
    ściskam serdecznie.Irena

    OdpowiedzUsuń
  13. Może powinnaś zostać cukiernikiem !!!!
    Wygląda przepięknie !!!!
    A ja w kuchni ostatnio z musu. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No po prostu artystyczne! mam nadzieję, że go nie zjedliście :-)?
    Wypróbuję, bo jutro szaleję z jablkami.
    Uściski i dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne, a dla łasuchów z artystyczną duszą- prawdziwy raj!

    OdpowiedzUsuń
  16. No nie, jest cudowny, cudowna raczej, tez bym chciała tak zabłysnąć, ale czy dam radę?? Na pewno spróbuję, coś rewelacyjnego! A tak na marginesie, na nalewki najchętniej zaprosiłabym Cię do siebie, ale pewnie jak bylabys w Polsce:))

    OdpowiedzUsuń
  17. O rety jakie pyszności!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cześć Dorotko! Serniczek wygląda obłędnie i pysznie. Szkoda go kroić wręcz.... Ja też sporo piekę, lubię i relaksuję się wtedy.
    Ściskam-D.

    OdpowiedzUsuń
  19. Toz to sztuka a nie ciasto Dorotko . Wyglada oblednie, zapewne tak tez smakuje . Pozdrawiam ANia

    OdpowiedzUsuń
  20. No, Kochana... RESPEKT !!!!!!

    Ja zabieram sie za ciasto ze sliwkami i ...zrobilam powidla :)))
    Jakos mi nie idzie to pieczenie.... :(( szkoda,bo jak widze te piekne wypieki..tez bym tak chciala....
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobię, zrobie ten sernik, wyglada przepieknie i pewnie tak smakuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. O jej! Zbyt późno zajrzałam do Ciebie, srnik zjedzony:( ale musiał być pyszny! Tak wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Będzie mi miło jak zostawisz po sobie widoczny ślad w postaci komentarza... :)