Blog o dopatrywaniu się radości w małych rzeczach, bo bez tych małych radości, przecież tych dużych by nie było... ;)


sobota, 12 marca 2016

Pieczeń z mielonego i bekonu

Hej!


Dzisiaj kulinarnie...
Ot, i nasz dzisiejszy obiad:


Pieczeń z mielonego i bekonu.
Danie fantastyczne!

Jedna z moich znajomych na Fejsie udostępniła jakiś czas temu film, po którym stwierdziłam - kurcze, muszę to jedzonko wypróbować!
Ci, co są na moim Facebooku mogą zobaczyć filmik, jak to się dokładnie robi. Niestety nie wiem dlaczego ale nie mogę tego filmu przerzucić na bloga.
Ale dla chcącego nic trudnego...
Pokażę krok po kroku jak się to przygotowywuje... Składniki dobrałam opcjonalnie, bo na filmie nie było gotowej recepty.


A więc Ja zrobiłam to tak:

Pieczeń z mielonego i bekonu

500g mielonego (wieprzowina z wołowym)
200g bekonu śniadaniowego w plasterkach
200 g mozzarelli  w wiórkach
mała cebula
jajko 
parę plasterków słodkiej papryki
parę plasterków jalapeno (rodzaj ostrych papryczek)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
suszony czosnek
sól, pieprz, papryka
zielona pietruszka do posypania
1. Wybierz odpowiednie, najlepiej okrągłe  naczynie do zapiekania w piekarniku.
Ja użyłam patelni (rączkę od niej mogę wkładać do pieca).
Rozłóż na brzegach plastry bekonu tworząc "słońce".



2. Przygotuj mięso mielone, oczywiście możesz zrobić inaczej według własnego uznania.
Ja rozdrobniłam cebulę na kosteczkę, dodałam jajko, sól, czosnek, pieprz i paprykę.
Wymieszaj to i ułóż na plastrach bekonu.



3. Posyp mozzarellą.



 4.  Na serze poukładaj plasterki papryki i jalapeno.



5. Zawiń bekon do środka.



6. Posmaruj sosem sojowym wymieszanym z miodem.





7. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku (termoobieg 180°C) do  momentu zasmażenia się bekonu i sera.



Proste?
Myślę, że nawet bardzo! :)







Smacznego!


D.
:)

31 komentarzy:

  1. Ojej, a ja na diecie i ślinka mi leci :-P Pomarzę sobie.. :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...że co?
      Ale obiadek to trzeba zjeść taki jak trzeba kochana... I z resztą z czego Ty się chcesz odchudzać, z kości na ości? Eeee tam... ;)

      Usuń
  2. Wygląda tak smakowicie ze o mało monitora nie oblizałam ha ha ha.
    Może się skusze bo moje dzieciaki uwielbiają bekon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka rób! Niepożałujesz...
      Mój Najdroższy właśnie wyżera resztki z lodówki! A miało starczyć jeszcze na jutrzejszy obiad...

      Usuń
  3. Jedzonko wygląda wprost obłędnie :)) Często piekę klopsy, ale nigdy w takiej ,,wypasionej,, wersji . Następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu Dorotko :))
    Ściskam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj ten przepis, smak jest obłędny...

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie! Koniecznie muszę wypróbować ;) Może w Wielkim Tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis nie jest skomplikowany, wytłumaczony porządnie, zrobię przy większej ilości gości, bo aż ślinka mi leci.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda.Bardzo ładnie pokazałaś na zdjęciach poszczególne etapy przygotowania tej potrawy.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, po prostu zrobiłam się bardzo głodna. Na pewno skorzustam z przepisu. Zrobie, bo kusząco i smakowicie wygląda. Ściskam Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, ślinka cieknie :) Pysznie wygląda!!
    Uściski :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny przepis, z pewnoscia skorzystam, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzesz! Mało co mi oczy z orbit nie wyskoczyły ;))) Apetycznie to cudeńko wygląda! :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie dla mnie- wybitnej mięsiary:-)))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda i smakuje napewno oblednie:)Przepis juz zanotowano.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, ale narobiłaś smaka... Na dodatek proste w wykonaniu - muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to zglodniala. I jak tu trzymac linie . Ania

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha a u mnie dzisiaj pulpeciki z białej kiełbaski z kapuśniaczkiem z młodej kapusty, miłego dnia Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawe danie, świetnie przyrządzone i podane, chyba sie wproszę na ten obiad:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł ba bardzo fajne danie :-) z pewnością super smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda i zapewne tak też smakuje:)
    narobiłaś apetytu tym daniem, oj narobiłaś !!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Tyłek co prawda rośnie na sam widok tego sera i bekonu, ale co tam - raz się żyje :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, ale danie. Wygląda bardzo smacznie. Koniecznie muszę wypróbować przepis, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak u ciebie smakowicie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały wypiek:) martwi mnie tylko ilość kalorii choć moim chłopakom bardzo przypadłoby do gustu:) Pozdrowienia moja Dorotko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko, przecież dla każdego to taka porcja, jakby zjadł normalnego kotleta... :)

      Usuń
  23. muszę mężowi pokazać :) bardzo w jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne zdjęcia, świetny przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Dorotko super danie... Ładnie wygląda i zapewne smakuje super.
    Szkoda, że ze mnie taki antytalent kulinarny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie mogę do ciebie zaglądać bo dostaję ślinotoku! ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Będzie mi miło jak zostawisz po sobie widoczny ślad w postaci komentarza... :)