Blog o dopatrywaniu się radości w małych rzeczach, bo bez tych małych radości, przecież tych dużych by nie było... ;)


środa, 22 marca 2017

Siedem dni, siedem sałatek #4

Witajcie!


Dziś krótko...
Bez żadnych moich długaśnych wywodów - następna porcja zdrowego jedzenia...
Zapraszam na ucztę dla oczu i kto wie, może i żołądka... ;)))

1. Sałatka owocowa
Pierwsza z sałatek to sałatka owocowa. Jest mi znana od dość dawna, ale dzięki Magdzie sobie o niej przypomniałam. Magda nazwała ją "zimową". Myślę, że nazwa owocowa jest bardziej uniwersalna, zresztą to zależy co się do tej sałatki doda, jakie owoce sezonowe (ja nie dodałam maku)

Sałatka owocowa
Potrzebujesz:
1 jabłko
2 kiwi
1 banan
2 mandarynki

Dressing:
3-4 łyżki syropu klonowego
sok z jednej cytryny

Jabłko kroimy w kostkę, banany w talarki, kiwi wg uznania. Mandarynki dzielimy na cząstki 
i każdą kroimy na pół. Dodajemy pestki granatu. Składniki dressingu łączymy ze sobą.  Najwygodniej zrobić to w słoiczku. Polewamy owoce, wszystko dokładnie mieszamy.


2. Sałatka warstwowa "Grzybowa polana"
Przepis pochodzi ze strony "Gotuj z cukiereczkiem"

Sałatka warstwowa "Grzybowa polana"
  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
  • majonez
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.

3. a) Surówka z białej kapusty i marchwi (jak u chińczyka)
Przepis zaciągnęłam z bloga "Domowa kuchnia Aniki"


Surówka z białej kapusty i marchwi (jak u chińczyka)

  • pół główki białej kapusty ( średniej wielkości )
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki cukru
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach 
  • Kapustę mieszamy z marchewką
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
  • Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostudzenia i przykrytą odstawiamy do lodówki.


3. b) Surówka z białej kapusty i marchwi jako dodatek do zapiekanki na bułce
Pozostałości z tej sałatki wykorzystałam do zapiekanek - niebo w gębie! :)


4. Sałatka z tuńczykiem i awokado
Przepis pochodzi ze strony "Gotuj z cukiereczkiem"


Sałatka z tuńczyka i awokado
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym,
  • 1 awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Pół czerwonej cebuli,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • Sól,
  • pieprz
Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kroimy je w kawałki. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki sałatki możemy także ułożyć warstwowo w ozdobnych kieliszkach czy szklankach – serwując gościom porcje.


Rolada z awokado z jajkiem w środku
Awokado bardzo lubię, jest bardzo zdrowe, ale uwaga! Jest najkaloryczniejszym z owoców. W średniej wielkości awokado jest aż 41g tłuszczu, kiedy to inne owoce zawierają go w śladowych ilościach. Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia. Ze względu na ten tłuszcz, można tym owocem  smarować pieczywo, a będzie równie smaczne jak posmarowane masłem. 
Owoc jest smakowitym dodatkiem w sałatkach, bądź też innych daniach, na przykład jako rolada z jajkiem w środku... :) Przepis według tego filmiku wypróbowałam:
ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.htmlChoć w awokado jest niewiele cukru
Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html



5. Sałatka z pak-choi z pomidorami i cebulą
Następna sałatka jest z chińskiej kapusty - pak choy. Nie mylić z pekińską! Podstawowa różnica polega na tym, że pak-choy prawie nie jest spokrewniona z kapustą. Jest soczysta, bardziej mięsista i zielona niż kapusta pekińska.

Sałatka z pak-choi z pomidorami i cebulą

 kapusta pak-choi
(potnij na kawałki - paski)

Cebula lub szczypior
(potnij w kostkę)

Pomidory
(potnij w ćwiartki)

ocet balsamiczny, olej słonecznikowy, sól, cukier, pieprz
(wszystkie składniki wymieszaj według własnego uznania smakowego, tworząc dressing)

6. Sałatka z gotowanego pora

Następna z sałatek pochodzi z bloga "Katalog inspiracji"

 Sałatka z gotowanego pora

Składniki: 
 *por (2 sztuki)
*sól
*pieprz
*odrobina musztardy
*kwaśna śmietana 18%
Wykonanie:
*zagotowujemy wodę w garnku
*kroimy pory w paseczki, które następnie wrzucamy na wrzątek
*gotujemy ok. 3 min.
*odcedzamy warzywo, studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą i śmietaną.


7. Sałatka warstwowa "Gyros"

Przepis na sałatkę pochodzi z bloga "Mirabelkowy blog"

 Sałatka warstwowa "Gyros"
  • 2 filety z piersi kurczaka, 
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros, 
  • 1 duża czerwona cebula, 
  • 1 puszka kukurydzy, 
  • 5-6 ogórków konserwowych, 
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie), 
  • ½ niedużej kapusty pekińskiej, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • olej do smażenia  
  • Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z przyprawą kebab-gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odstawić do ostudzenia. 
    Cebulę drobno posiekać, ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę, kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę starannie osączyć na sitku. 
    Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
    W misce (najlepiej przezroczystej) ułożyć warstwami: kurczaka, cebulę, połowę sosu majonezowego, połowę ketchupu, kukurydzę, paprykę, ogórka, pozostały sos majonezowy, pozostały ketchup i na wierzchu kapustę pekińską. 
    Sałatkę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. 
    Sałatki nie powinno się przygotowywać na długo przed podaniem, ponieważ sosy mogą mieszać się ze sobą i z sokami ze składników sałatki, przez co sałatka traci nieco na swoim wyglądzie. 
  •  
    Do następnego miłego!
    Wasza "voncologne" :)  

26 komentarzy:

  1. Ale pyszności. Naprawdę świetne przepisy. Skorzystam na pewno:)
    Wiosenne pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka grzybowa polana jest już na mojej licie świątecznego menu,gyros to ulubiona sałatka mojej córy,więc zawsze jest przygotowywana jak przyjeżdża do domu:))Chętnie wypróbuje te nie znane.Fajnie ,że podrzucasz takie mniej znane przepisy:))Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej grzybowej spodobał mi się przede wszystkim wygląd.
      Właśnie! Fajnie będzie pasować na czas Wielkanocy. Szczypiorek po bokach to już mój pomysł... :)

      Usuń
  3. Uwielbiam Dorotko Twój sałatkowy cykl, wciąż nowe inspiracje. Sałatki uwielbiam, i już kilka przepisów od Ciebie spisałam :D Zawsze wypatruję kolejnego posta, licząc na nowe pyszności :D
    Buziaki serdeczne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Podpisuję się pod słowami Agness!

      Usuń
    2. Moje drogie panie, posty z tego cyklu będą jak najbardziej w najbliższej przyszłości. Problemem jest tylko to, że nie nadanżam z ich opracowywaniem. Ostatnio stwierdziłam, że będę wyszukiwać lepiej sałatki w polskim języku poprzez inne blogi, żeby nie marnować czasu na przetłumaczanie.

      Usuń
  4. Co za pyszny wpis! Tę z awokado i tuńczykiem muszę koniecznie wypróbować!

    Dobrej nocy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie znowu tuńczyk ostatnio nie podchodzi, chyba mi się przejadł i muszę od niego odpocząć.
      Sałatka smaczna... :)

      Usuń
  5. Sałatka grzybows polana?? To jest bomba!! Kradnę przepis i wcielam w życie!! A masz jakiś sposób by sie przekonac do awokado?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę tak... Osiedlając się na stałe w DE prawie 25 lat temu, smakowałam nowe owoce i warzywa, które wtedy nie były jeszcze w PL znane. Wśród tych które mi nie podeszły były na przykład oliwki, mango, czy właśnie - awokado. Było dla mnie za mdłe i bezsmakowe. Powiem szczerze, że dopiero teraz po tylu latach odkryłam ten owoc na nowo i jestem nim zachwycona! Zaeksperymentowałam z przepisem sałatkowym z dodatkiem świeżego ogórka i czarnych oliwek. Efekt był dla mnie zadawalający na tyle, że potrafię nawet ten owoc pochłonąć sam bez żadnych urozmaiceń (śmiem nawet stwierdzić że się od niego uzależniłam!). Kiedyś ktoś mi powiedział, że nie lubi czerwonych buraczków... Kurcze, byłam zaskoczona, bo burak to numer dwa dla mnie zaraz po ziemniaku. Stwierdziłam wtedy, że ta osoba nigdy dobrze przyprawionych buraczków nie jadła i to jest może problem z tym Twoim przekonaniem co do awokado.
      Spróbuj najpierw może jako dodatek na super wypasionych kanapkach... ;)

      Usuń
    2. Magda, ja do niedawna nie lubiłam awokado. Ale przekonała mnie do niego Aga, jak przyjechała na Gardenię do mnie i zaserwowała mi pastę z niego. Zażeram się teraz co 2-3 dni! Przepis banalny: przekroić dojrzałe (miękkie, ciemna skórka) awokado wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Od razu obficie skropić cytryną. Widelcem zmiażdżyć miąższ na pastę. Posolić i popieprzyć dość konkretnie. Wkroić kilka pomidorków koktajlowych. Wymieszać i wcinać na bułeczce. Pycha! Grunt, żeby awokado było dojrzałe, bo takie nie do końca jest ble ;)

      Usuń
  6. No ta grzybowa polana również mnie skusiła, jeszcze takiej nie robiłam :-) Wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mogę o niej powiedzieć? Wypróbuj!:)

      Usuń
  7. fajna ta grzybowa polana , a tymi zapiekankami przypomniałaś mi z lat 90-tych czeskie toasty , to były tosty z kiszona kapusta zapiekane z żółtym serem do tego tatarska omacka :) pycha czasem robie takie w domu nigdzie indziej ich niee było w Ostrawie je jadaluśmy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znowu podobne zapiekanki jadałam w Polsce w Olsztynie, i na tyle utkwiły mi sentymentalnie w głowie, że robię je u mnie w domu... ;)

      Usuń
  8. Wow,co za szaleństwo sałatkowe:)a polana powala już samym wyglądem!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba powinnaś zmienić nazwę bloga na Sałatkowo:) Grzybowa polana przechodzi i do mnie - biorę w ciemno śliczna:) Szukaj dalej dobrze to robisz. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatkami zajadamy się obie. Odkąd napisałaś o sałatce tak ja bardzo często jakąś robię :D Może nie takie fantastycznie jak Ty, ale grunt, że sałatka :D Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak smacznie u Ciebie. Sałata z grzybami wygląda cudnie,taka świąteczna
    Uwielbiam sałatki,ale mam trochę lenia i nie chce mi się często ich robić.Jednak muszę wziąć z Ciebie przykład i serwować je na kolację.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już wiem jakie sałatki będą u mnie gościć w święta ;). Dziękuję Ci za świetne przepisy i pozdrawiam ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. |Smakowicie u Ciebie. Sałatki owocowe uwielbiam. Ta z grzybami wygląda niezwykle estetycznie. Jest z czego wybierać. Mniam, mniam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zwykle barwnie i kolorowo W Twojej kuchni jest cudownie A grzybowa polana jest rewelacyjna Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne, ale grzybowa polana robi największe wrażenie :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, sałatkowy zawrót głowy u CIebie:) Ja w pierwszej kolejności reflektuję na sałatkę owocową i z tuńczyka z awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Grzybowa z tym szczypiorkiem wygląda genialnie. Ale smakowo skuszę się na tuńczyka z awokado. I koniecznie zapisuję sobie tą z pak-choi, bo mam zamiar uprawiać w tym roku jako poplon ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jejku...jestem przed obiadem...wiec nawet nie wyobrażasz sobie co się teraz ze mną dzieje...Pyszności. Aktualnie wszystkie bym pochlonęla!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Będzie mi miło jak zostawisz po sobie widoczny ślad w postaci komentarza... :)